Polariteiten en polariseren

Gepubliceerd op 7 november 2021 om 16:38

Tegenwoordig staan veel individuele coachgesprekken in het teken van polariteiten en polarisatie. ‘Het raakt me zo, dat ik bestempeld wordt als moordenaar, egoïst, verrader.’ zei een van mijn klanten. ‘Ik ben nergens voor of tegen, ik kan alleen niet leven met een prik die mij bang maakt.’

Zo gingen we aan het ontrafelen:

1. Je maakt voor jezelf een keuze: A of B. Wel of geen spuit, in dit geval. (Maar kan ook zijn: wel of geen code). Dat is iets wat je kiest en vervolgens DOET.

2. Vervolgens wordt je steeds uitgedaagd om je keuze te delen, uit te leggen, toe te lichten en vooral bezig te zijn met/te argumenteren over je keuze. Alsof je het BENT. Zoals de overheid stimuleert en de media schrijft: gevaccineerden en ongevaccineerden.

3. Ze vertelde: ‘ik ben grijs, ik ben niet zwart of wit, niet voor of tegen: ik ben met. Met mijn man, met mijn collega’s, met mijn vrienden, met Nederlanders, in een wereld met mensen. Dat is wat ik BEN: een mens die keuzes maakt en vervolgens met een ander mens de verbinding zoekt. Praat, luistert, zoekt naar waar we elkaar kunnen steunen, maar ook zelf op zoek naar steun: op zoek naar samen. Met iedereen die een eigen keuze maakt.’

4. Dat is precies waar haar ‘manco’ zit: in een wereld waar je verleid wordt een kant te kiezen, kiest zij voor verbinding. Maar ze is wat wankel. Zoekt, is bang, voelt zich eenzaam. Voelt vijandigheid en gaat twijfelen.

5. We hebben verkend: welke vragen zorgen voor verbinding ipv strijd over argumenten? Deze vragen geven wellicht een draai aan het gesprek:
- wat maakt het belangrijk voor je om te weten of ik een prik heb gehad?
- hoe is het voor jou om in deze situatie te zitten?
- wat bindt ons ook al weer en zullen we daar de focus op leggen?
- hoe zou het zijn om naast in verschil in doen, overeenkomst te zoeken in ons zijn?
- vertellis: hoe gaat het eigenlijk met je? Zal ik even naar je luisteren?

 

Wil je ook aan de slag met het ontrafelen van het grijze gebied?


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.